Uczeń realizujący obowiązek szkolny w formie indywidualnego nauczania realizuje wszystkie obowiązkowe zajęcia edukacyjne wynikające z ramowego planu nauczania. Czy w związku z tym dyrektor szkoły powinien zapewnić mu zajęcia z wychowania fizycznego? Sprawdź, jakie kroki podjąć, aby możliwe było zwolnienie z WF ucznia realizującego nauczanie indywidualne.
Przepisy dotyczące dokumentowania pracy specjalistów zatrudnionych w szkołach i przedszkolach zostały sformułowane w bardzo ogólny sposób. Z jednej strony ułatwia to pracę, ponieważ nauczyciele mogą tworzyć dokumentację dostosowaną do preferowanego modelu pracy. Z drugiej jednak pojawia się ryzyko niedopełnienia obowiązków, a przez to stwierdzenia nieprawidłowości podczas kontroli. W artykule omówione zostały regulacje dotyczące prowadzenia dzienników zajęć oraz indywidualnej teczki uczniów. Przekonaj się jak powinna wyglądać prawidłowo prowadzona dokumentacja nauczyciela specjalisty.
Zgodnie z art. 75 ust. 2a Karty Nauczyciela, dyrektor szkoły zawiadamia rzecznika dyscyplinarnego o popełnieniu przez nauczyciela czynu naruszającego prawa i dobro dziecka. Ma na to 14 dni roboczych od dnia powzięcia wiadomości o popełnieniu czynu. Tyle w teorii – a jak jest w praktyce? Czy każda skarga rodziców na nauczyciela prowadzi do postępowania dyscyplinarnego? Sprawdź, jakie kroki powinien podjąć dyrektor, gdy rodzic składa skargę na nauczyciela.
Przepisy prawa oświatowego nie odnoszą się do składu oddziałów ogólnodostępnych, a ponadto określają liczebność oddziału jedynie w odniesieniu do klas I-III szkoły podstawowej. Jak określić dopuszczalną liczbę uczniów z niepełnosprawnością w klasach ogólnodostępnych na drugim i trzecim etapie edukacyjnym?
Zdarza się, że do poradni psychologiczno-pedagogicznej zgłaszają się rodzice lub pełnoletni uczniowie chcący uzyskać duplikaty wydanych wcześniej opinii lub orzeczeń. Pojawia się wówczas wątpliwość – w jaki sposób i na jakim wzorze wydać taki dokument, skoro przepisy nie określają zasad wydawania duplikatów.
Wśród zaleceń zawartych w orzeczeniach o potrzebie kształcenia specjalnego często wskazuje się potrzebę organizacji pomocy w formach, których szkoła nie może zapewnić ze względu na braki kadrowe. W szczególności dotyczy to zajęć rewalidacyjnych. Co może zrobić dyrektor szkoły, jeżeli nie zatrudnia nauczyciela z kwalifikacjami do prowadzenia zajęć rewalidacyjnych? Czy zajęcia rewalidacyjne mogą być prowadzone przez nauczyciela bez kwalifikacji?
Przepisy prawa oświatowego wskazują, że wczesnym wspomaganiem rozwoju dziecka obejmuje się dzieci od chwili wykrycia niepełnosprawności do momentu rozpoczęcia nauki w szkole podstawowej. Brak jednak regulacji zawierających definicję niepełnosprawności. W takim razie – jaki rodzaj niepełnosprawności uzasadnia objęcie dziecka WWR?
Zgodnie z art. 4 pkt 32 ustawy Prawo oświatowe, przez niepełnosprawność sprzężoną należy przez rozumieć występowanie u dziecka niesłyszącego lub słabosłyszącego, niewidomego lub słabowidzącego, z niepełnosprawnością ruchową, w tym z afazją, z niepełnosprawnością intelektualną albo z autyzmem, w tym z zespołem Aspergera, co najmniej jeszcze jednej z wymienionych niepełnosprawności.
Uczeń, który posiada orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania i w związku z tym realizuje zajęcia edukacyjne w domu, nie uczestniczy w lekcjach na terenie szkoły. Zdarza się jednak, że taki uczeń wymaga również udzielania mu pomocy psychologiczno-pedagogicznej. Warto więc sprawdzić, czy zajęcia z zakresu pomocy psychologiczno-pedagogicznej również muszą być organizowane w miejscu zamieszkania ucznia, czy też może on brać w nich udział na terenie szkoły.
Posiadanie profili, tworzenie i publikowanie treści online mają znacznie szerszy wymiar niż interakcja z użytkownikami i uzyskanie polubień. Wszystko, co umieszczamy w sieci może tam pozostać na wiele lat i stać się częścią naszej historii. Historia ta będzie dostępna dla wielu ludzi, którzy być może będą decydować o karierze, czy innych ważnych aspektach przyszłości obecnych uczniów. Uczniowie są aktywni na portalach społecznościowych, znajdują się tam przecież chaty i grupy klasowe. Warto podejmować rozmowy na temat tej aktywności i wykorzystać dyskusje uczniów do promowania zasad bezpiecznego korzystania z portali społecznościowych oraz kształtowania kompetencji cyfrowych, w tym zarządzania swoim wizerunkiem, reputacją oraz dbania o prywatność.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
Uczniowie posiadający orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego ze względu na niepełnosprawność intelektualną w stopniu lekkim mogą uczęszczać do szkół ogólnodostępnych. Czy w takim przypadku nauczyciele prowadzący zajęcia edukacyjne muszą posiadać kwalifikacje do pracy z uczniami niepełnosprawnymi?
Standardy dla psychologów pracujących w poradniach psychologiczno-pedagogicznych wskazują, że przed przystąpieniem do badania diagnostycznego trzeba uzyskać zgodę na uczestnictwo w tym badaniu – zarówno od rodziców, jak i od samego dziecka. Uzyskanie zgody nie zawsze jest łatwe – pojawiają się bowiem pytania: czy kilkulatek może świadomie zadecydować o poddaniu się badaniu? Czy dziecko może zostać poddane diagnozie mimo sprzeciwu jednego z rodziców? Jak postąpić gdy żadne z nich nie wyraża zgody na diagnozę? W artykule podjęto próbę udzielenia odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące zgody na badanie diagnostyczne dziecka.
Przepisy nie określają wymiaru godzin realizowanych w ramach zindywidualizowanej ścieżki indywidualnie z uczniem. Liczbę godzin i sposób organizacji pomocy uczniowi w tej formie ustala dyrektor szkoły (§ 12 ust. 8 rozporządzenia MEN z 9 sierpnia 2017 r. w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach).
Organizacja zajęć zalecanych dla ucznia posiadającego orzeczenie o potrzebie specjalnego może być utrudniona lub wręcz niemożliwa ze względu na fakt, iż w danej szkole nie zatrudnia się nauczycieli posiadających wymagane kwalifikacje. Co w takiej sytuacji może zrobić dyrektor szkoły publicznej? Sprawdź, jak ekspert odpowiada na pytanie, czy szkoła może pokryć koszty uczestnictwa w zajęciach organizowanych przez firmę zewnętrzną.
Doręczenie do przedszkola orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego lub opinii w sprawie objęcia dziecka pomocą psychologiczno-pedagogiczną w przedszkolu wiąże się z nałożeniem na nauczycieli szczególnych obowiązków, również tych związanych z prowadzenie dokumentacji. W wielu placówkach dla dzieci posiadających orzeczenie lub opinię przygotowuje się plan działań wspierających, kartę indywidualnych potrzeb i dostosowanie wymagań edukacyjnych. Sprawdź, czy to obowiązkowe.
© ePedagogika.pl - Portal dla pedagogów i wychowawców z pasją.