Eksperci z Parlamentarnego Zespołu ds. Celiakii przypominają, że celiakia to nie moda, a poważna choroba, która nieleczona wiąże się z licznymi powikłaniami. Lekarstwem są produkty bezglutenowe. Eksperci medyczni apelują, że konieczne są zmiany systemowe, w tym zapewnienie ciepłych bezglutenowych posiłków w placówkach oświatowych oraz edukacja w szkołach.
Celiakia to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. W jej wyniku dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach.
Symptomy choroby są indywidualne – mogą być różne i występować z różnym nasileniem.
Objawy celiakii klasycznej |
Objawy celiakii bez zespołu złego wchłaniania (bez biegunek i utraty wagi) |
biegunki, utrata masy ciała, chudnięcie, objawy niedożywienia, ból brzucha, zaburzenia rozwoju, zmiana usposobienia, niski wzrost czy brak apetytu |
anemia, zaparcia, wysoki poziom transaminaz (choroby trzustki, wątroby), afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, zespół przewlekłego zmęczenia, senność, zaburzenia neurologiczne (zawroty głowy, migrenowe bóle głowy, mgła mózgowa), depresja, stany lękowe, ADHD, bóle kostne, stawowe i mięśniowe, współistniejące choroby autoimmunologiczne (cukrzyca typu I, choroba Hashimoto, schorzenia stawów, wątroby, skóry) |
Prezes Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej podkreśla, że choroba często prowadzi do wykluczenia dziecka z życia społecznego i towarzyskiego. Problemy dzieci z celiakią związane są m.in. z:
W związku z powyższym potrzebne są zmiany systemowe, w tym wprowadzenie standardów medycznych, refundowanych, zapewniających wczesną diagnostykę na poziomie POZ, wsparcie dietetyka, dostęp do poradni, która zajmie się zdiagnozowanym pacjentem. Aktualnie takie badania przeprowadzane są wyłącznie komercyjnie.
Zdaniem Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej należy również zapewnić edukację w szkołach na temat celiakii, budować świadomość społeczną oraz zapewnić ciepły posiłek uczniom z celiakią.